Locaties
Type zoekterm(en) en druk op enter

Onze locaties

Tilburg

Groningen

Interview | Sanne Braspenning, Verzorgende-IG " Je ervaart hier echt hoe het werken ook anders kan in de zorg."

Zo ervaart Sanne Braspenning haar werk als Verzorgende bij De Leyhoeve!

Interview door Evelien Meeuws, Recruiter bij Woonlandschap de Leyhoeve
(mei 2021)

Sanne Braspenning is sinds maart 2018 werkzaam als Verzorgende bij Woonlandschap de Leyhoeve in Tilburg. Onze eigen Recruiter, Evelien Meeus, was erg benieuwd naar onder andere haar drijfveer om dit werk met zoveel passie te kunnen doen en wat het werken bij De Leyhoeve zo leuk maakt. In onderstaand interview geeft Sanne antwoord. 

Vertel eens iets over jezelf…
Ik ben Sanne Braspenning, 25 jaar oud. Ongeveer drie jaar geleden ben ik getrouwd en sinds vorig jaar trotse ouders geworden van een meisje, genaamd Loïs. Ik heb de opleiding ‘Verzorgende-IG’ gevolgd en ongeveer vier jaar geleden heb ik deze opleiding afgerond. Al sinds ik een klein meisje was vertelde ik tegen iedereen dat ik later met oudere mensen wilde werken. Mijn keuze voor deze opleiding was dus een logische stap. En sinds maart 2018 ben ik werkzaam bij De Leyhoeve in Tilburg.

Hoe ben je bij De Leyhoeve terecht gekomen?
Mijn opleiding ‘Verzorgende-IG’ heb ik destijds afgerond bij een andere zorginstelling in Tilburg. Vervolgens ben ik daar ook meteen als Verzorgende aan de slag gegaan. Ik ontmoette daar iemand die even later bij De Leyhoeve is gaan werken. Zij was erg enthousiast over het werken bij De Leyhoeve en nodigde mij daarom uit op een informatieavond. De visie van De Leyhoeve sprak mij ontzettend aan. Ik was helemaal om en koos ervoor om te solliciteren naar de functie van Verzorgende bij De Leyhoeve. De klik was wederzijds en ik werd aangenomen! Tot op de dag van vandaag ga ik dagelijks met veel liefde en plezier naar mijn werk.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Mijn werkdag begint met een overdracht en het lezen van de rapportage. Daarna ga ik de bewoners ondersteunen met de ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen) en zorg ik dat de bewoners de nodige medicatie krijgen. Er is ook altijd goed overleg met collega’s over zaken die er tijdens en na het verlenen van de dagelijkse zorg nog moeten gebeuren. Denk hierbij aan het bellen van een huisarts of het inschakelen van bijvoorbeeld fysio- of ergotherapie. Na het verrichten van deze handelingen is het meestal pauze. Vervolgens volgt er na het middageten nog een toilet- en bedronde.

Hoe het team samengesteld?
Ons team bestaat in totaal uit acht zorgmedewerkers en acht huiskamervaders- en/of moeders. Daarnaast zijn er nog vijf flexmedewerkers, waarvan vier huiskamervaders- en/of moeders en één zorgmedewerker.

Wat spreekt je het meest aan in de missie en visie van De Leyhoeve?
De visie van De Leyhoeve is ‘een aangenaam thuis voor iedereen’. Hierbij bieden we de bewoners de zorg die je ook voor je eigen ouders zou willen. Vooral dat spreekt mij ontzettend aan en is iets dat elke zorgmedewerker bij De Leyhoeve dan ook in het achterhoofd moet houden. We stellen ons dus eigenlijk constant de vraag: Hoe zou je willen dat jouw eigen vader of moeder verzorgd wordt? En dat vertalen we dan naar de praktijk. Een heel mooi uitgangspunt met een unieke vorm van zorgverlening en blije bewoners als resultaat!

Wordt er bij De Leyhoeve anders omgegaan met bewoners ten opzichte van andere zorgorganisaties? En waaraan merk je dat in de dagelijkse praktijk?
Wat ik persoonlijk vooral als verschil ervaar ten opzichte van andere zorgorganisaties is dat er veel meer tijd is voor de bewoners. We staan met meerdere zorgmedewerkers per bewoner op de vloer. En daarnaast is er ook nog eens van ‘s ochtends vroeg 07.30 uur tot ‘s avonds laat 22.00 uur een huiskamermoeder of -vader aanwezig. Dit zorgt ervoor dat er veel meer ruimte is voor persoonlijke aandacht, zoals het maken van een wandeling, een rondje fietsen op een duofiets, een spelletje spelen, samen met andere bewoners leuke creatieve of muzikale activiteiten ondernemen of gewoon het bieden van een luisterend oor. Bewoners krijgen op deze wijze de gehele dag de nodige aandacht en zullen zich niet snel eenzaam voelen.

Wat is het mooiste moment dat je tot nu toe hebt meegemaakt bij De Leyhoeve?
Ik heb niet perse één mooi moment. Elke dag is anders en iedere dag maak ik wel weer mooie momenten mee, zoals voor mij simpelweg de dankbaarheid van bewoners en familie.

Kun je iets vertellen over de bewoners op de zorgvleugel van De Leyhoeve, zoals de ziektebeelden die je er tegenkomt?
Binnen De Leyhoeve wonen mensen met verschillende vormen van dementie en/of een somatische aandoening. Zo zijn er mensen met Alzheimer, vasculaire dementie, maar ook mensen die getroffen zijn door een CVA – ook wel beroerte genoemd – en daardoor minder mobiel zijn.

Hoe omschrijf je de sfeer tussen collega’s onderling in je team?
Er heerst een warme sfeer onder mijn collega’s. We helpen elkaar waar nodig, staan open voor nieuwe ideeën en ook nieuwe collega’s worden hartelijk ontvangen!

Wat vind je leuk aan werken bij De Leyhoeve?
Bij De Leyhoeve is geen dag hetzelfde, dus het is nooit saai. Daarnaast geniet ik van de dankbaarheid van de bewoners en dat er veel tijd is voor het geven van een stukje persoonlijke aandacht aan de bewoners, zoals bijvoorbeeld even de nagels lakken. Hier kunnen de bewoners echt van genieten en ik dus ook.

Wat zou je werkplezier bij De Leyhoeve kunnen verbeteren?
Wat mij betreft zou er meer scholing mogen zijn op het gebied van de verpleegtechnische handelingen. De verwachting is wel dat deze scholing gaat komen.

Waarom zou je werken bij De Leyhoeve aanbevelen?
Dit ligt eigenlijk helemaal in lijn met de eerste indruk die ik had toen ik zelf kennismaakte met het concept. Je ervaart hier écht hoe het werken ook anders kan in de zorg. Met name doordat je meer tijd hebt voor de bewoners en er altijd een huiskamermoeder of -vader aanwezig is die elke dag vers eten bereid. De bewoners krijgen hier zelfs een wijntje bij het eten als ze dat willen. En in de avond ook een borrel met iets lekkers of bijvoorbeeld een advocaatje met slagroom. Je ziet de bewoners echt genieten en dat geeft ontzettend veel voldoening!

Wat vind je van de opleidings- en ontwikkelmogelijkheden van De Leyhoeve?
Er zijn veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen en door te groeien binnen De Leyhoeve. Zo worden er regelmatig opleidingen aangeboden, zoals bijvoorbeeld voor Helpende, Verzorgende-IG of Verpleegkundige.

Ook werken bij De Leyhoeve?

Bekijk dan snel onze vacatures. Wie weet zit jouw droombaan erbij en ben jij binnenkort één van onze gelukkige collega’s!