Locaties
Type zoekterm(en) en druk op enter

Onze locaties

Tilburg

Groningen

Oproep aan de politiek Houd rekening met de toekomst van de ouderenzorg

Brabantse ouderenzorgorganisaties roepen op: Politiek, vertel het eerlijke verhaal!

20 / 11 / 2023

Hoe kan het dat er in verkiezingstijd zo weinig realisme is over de ouderenzorg? Terwijl de komende jaren het aantal 80-plussers verdubbelt. Brabantse ouderenzorgorganisaties maken zich zorgen. “Er wordt gesproken over het bouwen van meer verpleeghuizen, maar dat is gewoon niet reëel”, zegt Marcel van der Priem van de Wever. Daarom doen ouderenorganisaties in alle Brabantse kranten een oproep: houd bij het stemmen rekening met de toekomst van de ouderenzorg.

Oproep aan de politiek

Oproep aan de kiezer

Unieke samenwerking|
De 48 zorgbestuurders vinden dat er in de verkiezingscampagnes te weinig aandacht is voor de zorg. Daarnaast wordt meestal niet het echte verhaal verteld. Saskia van Opijnen, bestuurder van Avoord in West- Brabant, benadrukt: “Het zou jammer zijn als mensen bijvoorbeeld denken dat beloftes over meer geld de problemen in de ouderenzorg gaan oplossen. Dat is gewoon je kop in het zand steken. Want het grootste probleem is het personeelstekort en dat los je niet op met een zak met geld.” De komende jaren zal het aantal 75-plussers blijven toenemen Nu zijn er 1,3 miljoen mensen ouder dan 75. Over zeven jaar, in 2030, zullen dat er 2,1 miljoen zijn. Dat is 12% van de totale bevolking.

Personeelstekort
Alleen al in Noord-Brabant is er in de nabije toekomst een tekort van ruim 8.000 medewerkers in de ouderenzorg. “Veel partijen pleiten voor meer plekken in verpleeghuizen. Terwijl wij nu zelfs lege appartementen hebben waar mensen zo terecht zouden kunnen, maar we hebben gewoonweg geen personeel”, aldus van der Priem. “Meer verpleeghuizen is dus geen oplossing. Er moet worden gekeken naar hoe de zorg anders kan worden ingericht, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Dit is niet alleen noodzakelijk, maar ook wat veel ouderen het liefst willen”, zegt van der Priem.

Kieskompas
Daarom vinden de zorgbestuurders dat kiezers het eerlijke verhaal moeten horen. En dat ze in hun keuze rekening houden met de zorg. “Het is belangrijk om in je stemkeuze rekening te houden met jouw visie op je eigen oude dag. Hoe zie je jezelf als je ouder bent? Welke partij past hier het beste bij?”. Om mensen hierbij te helpen is het kieskompas voor de zorg ontwikkeld. Dit kieskompas is hier te vinden.

Kieskompas Kieswijzer mantelzorg