Locaties
Type zoekterm(en) en druk op enter

Onze locaties

Tilburg

Groningen

Nieuws van De Leyhoeve Interview in Noordz: Bijzonder wonen, bijzonder zorgen

Interview in Noordz: Bijzonder wonen, bijzonder zorgen

16 / 09 / 2021

Vandaag verscheen in Noordz, het maandelijkse losse katern in de Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en het Friesch Dagblad, een interview met Annet van der Ploeg en Rennie Janssen. Annet en Rennie zijn zeer trotse en betrokken medewerkers van Leyhoeve Zorg in Groningen. Bent u niewsgierig naar dit interview? Leest u dan hieronder verder.

Bron: Noordz.nl
‘Samen aangenaam oud worden. Het kan!’, staat er op de website van Woonlandschap de Leyhoeve in Groningen. „Het zijn woorden die hier daadwerkelijk waar worden gemaakt”, zegt zorgmanager Annet van der Ploeg. De Leyhoeve is een nieuw en innovatief woonconcept voor 55-plussers, ontstaan uit een persoonlijke ervaring van één van de oprichters. Het Woonlandschap is een combinatie van wonen en zorg, waarbij leefplezier, kwaliteit, woongenot en gastvrijheid voorop staan. En als het allemaal niet meer lukt, dan is de zorg binnen handbereik. Dat maakt De Leyhoeve uniek.

Eén van de oprichters maakte van nabij mee wat het betekent wanneer je op oudere leeftijd van elkaar gescheiden wordt, omdat één van de partners vanwege ziekte niet meer thuis kan wonen. Juist op het moment dat je elkaar het hardst nodig hebt. Het was de opmaat voor de realisatie van Woonlandschap de Leyhoeve, dat naast Groningen een locatie in Tilburg heeft en waarvan we de komende jaren waarschijnlijk meerdere vestigingen kunnen verwachten. Dat is niet voor niets, want De Leyhoeve biedt datgene waar zoveel ouderen naar op zoek zijn. Mocht één van beide partners ziek worden, dan wil je immers het liefste onder één dak blijven wonen.

Voorzieningen
De Leyhoeve Groningen telt 208 appartementen voor senioren, met of zonder zorgbehoefte en daarnaast 74 zorgsuites met 10 aparte huiskamers, die allemaal een eigen thema en sfeer hebben. In ‘huis’ zijn er allerlei voorzieningen, zoals een zwembad, fysiotherapeut, restaurant, kinderdagverblijf (ook de wijk wordt betrokken), huisartsenpraktijk, uitgiftepunt van de apotheek, een kapsalon en een beautysalon.

„De zorgsuites zijn vooral gericht op mensen met een vorm van dementie. En ook mensen met een somatische aandoening zijn van harte welkom”, legt Rennie Jansen uit. Zij is verpleegkundige, teamcoördinator en leercoach. „De afdeling waarin bewoners met dementie verblijven zijn op een bijzondere manier ingericht, gebaseerd op de omgevingstheorie van Anneke van der Plaats, in haar actieve leven verpleeghuisarts en pionier in zorg voor mensen met dementie.”

Op de begane grond zijn de gangen ‘omgetoverd’ tot Herestraat, inclusief afbeeldingen van de Martinitoren, Stadhuis en Grote Markt. De eerste verdieping heeft als thema het platteland. „De theorie van Anneke is erop gericht om een omgeving te creëren waarin voor mensen met dementie de juiste prikkels aanwezig zijn, zodat bijvoorbeeld onbegrepen gedrag voorkomen kan worden”, legt Annet uit. „Zo creëren we met onder andere beelden van de stad en het platteland een belevingswereld, waarin mensen dingen van vroeger herkennen en waarin ze zich thuis voelen.”

‘Wij denken graag in oplossingen’

Regie
„Het draait de hele dag om de bewoners”, gaat Rennie verder, „waarbij we ernaar streven dat ze zoveel mogelijk de regie in eigen hand kunnen houden. Zo gaan we uit van wat iemand gewend is. Wil iemand ’s ochtends bijvoorbeeld uitslapen, dan kan dat. Is er iemand die het prettig vindt om in de ochtend uitgebreid het haar of de make-up te doen, dan helpen we daarbij. Hier nemen we de tijd voor. Bewoners kunnen zelf aangeven wat ze ’s avonds willen eten en halen, als dat kan, samen de boodschappen. Er wordt, indien mogelijk, samen met de bewoners vers gekookt, enzovoort. We zorgen met ons hart en met ons boerenverstand en doen dat alsof het de zorg voor onze eigen vader of moeder is.”

Praktijk
Annet is vanaf dag één betrokken bij De Leyhoeve en heeft al regelmatig ervaren dat ‘samen aangenaam oud worden’ hier echt in de praktijk wordt gebracht. „Verschillende echtparen die hier in een appartement gingen wonen, hadden al na enige tijd een zorgvraag. De nodige zorg kunnen wij in dat geval bieden. Thuis in het eigen appartement door de wijkverpleging. Of in de zorgvleugel, wanneer de zorgvraag zo groot wordt dat er sprake is van een langdurige situatie. En dan zie je dat wat er bedacht is ook echt in de praktijk werkt. Ja, dat doet ons wel wat.”

„Wij denken heel graag in oplossingen en gaan daarin verder dan de meeste organisaties.” Zo heeft De Leyhoeve vorig jaar een ‘Adviseur Wonen met Zorg in dienst genomen, Janine Finke. „Janine is het eerste aanspreekpunt voor mensen die interesse hebben in wonen met zorg bij De Leyhoeve’, vertelt Annet. „Zij begeleidt geïnteresseerden door het gehele proces, van het eerste advies tot aan het verhuismoment, waarbij ook onze buddy’s een rol spelen. Elke bewoner heeft altijd twee buddy’s: één buddy vanuit de huiskamer en één buddy vanuit de zorg. Dat vindt de familie meestal heel erg prettig.” Annet benadrukt het belang van het voortraject, “omdat we ervoor willen zorgen dat we de juiste match tot stand kunnen brengen en de bewoners zo op de juiste plek terecht komen.”

Personeel
Om alles in goede banen te leiden, heeft De Leyhoeve uiteraard zorgpersoneel nodig. Binnen De Leyhoeve bestaat een leerafdeling, waarin studenten vanuit het Alfa College en het Noorderpoort College tegelijkertijd leren en werken. „Deze studenten noemen wij CiO’s, oftewel Collega’s in Opleiding”, zegt Rennie. “We leiden op vanuit de praktijk. CiO’s lopen hier vanaf dag één mee op de afdeling. De theorie sluit aan bij de praktijk. Dit wordt ook wel ‘hybride leren’ genoemd, het nieuwe leren in de zorg. Wij hebben hier tot op heden zeer goede ervaringen mee. Zorg verlenen in De Leyhoeve is echt anders dan in andere zorgcentra, je hebt hier echt meer tijd voor de bewoners, want daar gaat het bij ons om.”

Bent u geïnteresseerd in Woonlandschap de Leyhoeve, dan bent u van harte welkom. Wij laten u graag persoonlijk zien wat De Leyhoeve zo bijzonder maakt.