Zorgaanbod uitgebreid met workshops ‘Muziek & Dementie’
20 / 06 / 2022Bewoners en medewerkers van Woonlandschap De Leyhoeve Tilburg volgen samen een bijzondere serie workshops: ze doen mee aan het programma Muziek & Dementie van Embrace Nederland.
Twaalf bewoners en vijf medewerkers doorlopen een serie van in totaal acht workshops, onder leiding van drie door Embrace opgeleide musici. Geïmproviseerde muziek en de regie van de bewoner hierin staat hierbij centraal. Op deze manier krijgt muziek een vaste plek binnen het aanbod van de Leyhoeve. Na de workshopserie zijn de zorgmedewerkers van De Leyhoeve in staat om het muziekprogramma op hun eigen creatieve wijze in hun dagelijkse werk uit te voeren. ,,Zodat zij de muzikale tools blijvend kunnen toepassen, ook wanneer wij vertrokken zijn”, zegt Margot Hoiting, directeur van Embrace Nederland.
Het programma bestaat uit acht workshops en trainingen aan de zorgmedewerkers. ,,We zijn net begonnen”, zegt Sharon de Kok van De Leyhoeve. ,,En je kunt na twee workshops al spreken van een succes. Bewoners en collega’s zijn enorm enthousiast. Een van de deelnemers blijft maar dansen. Geweldig om te zien!”
Hoe het werkt
Samen muziek maken en muziek luisteren zorgt ervoor dat er waardevolle momenten ontstaan om op andere manieren te communiceren met mensen met een vorm van dementie. Daarnaast is het een makkelijke en fijne manier om contact te maken: ‘Door samen muziek te maken tijdens de Embrace workshop ontstaan er een bijzondere connectie met onze bewoners met dementie. Het raakt niet alleen de bewoners diep van binnen maar ook wij als begeleiders raken geëmotioneerd als we zien wat muziek met onze bewoners doet.’ En een bewoner zegt: ,,Ik vind de muziek zo mooi en rustig.’’
Bewezen door de wetenschap
In 2019 publiceerden verschillende Britse universiteiten dat live-gespeelde muziekinterventies een positieve invloed hebben op ‘biologische, psychologische en cognitieve aspecten van dementie.’ Margot Hoiting: ,,Dat onderzoek richtte zich exact op dat wat Embrace ook doet.
De musici spelen eerst een herkenningsmelodie, een korte compositie die ze speciaal voor de groep hebben gemaakt. Daarna improviseren zij kortere en langere muziekstukken en stimuleren ze de bewoners om mee te doen door ze allemaal een eigen instrument te geven.
De deelnemers hoeven geen muzikale achtergrond te hebben. Een zorgmedewerker geeft aan: ,,Wat ik zo mooi vind is dat de bewoner van een simpel instrument muziek kan maken, met jullie hulp, en de bewoner daarvan een glimlach van oor tot oor krijgt. Muziek en gevoel gaan samen op bij de bewoners, ze genieten volop, dat is wat mij raakt.’
Het is fantastisch dat de praktijk op deze manier is getoetst. En het is heel mooi dat De Leyhoeve dit onderschrijft. Een medewerker geeft aan: ‘’ Ik heb nog maar één keer de workshop bijgewoond, maar vond het erg mooi om de interactie te zien tussen jullie en de bewoners. Mensen ontspannen zichtbaar en komen door de muziek dichter bij zichzelf.’’ De Kok: ”Het was de bedoeling dat de workshops eerder startten, maar corona zette ook een streep door deze plannen. Maar we mogen weer, er zit letterlijk meer muziek in ons bijzondere werk.”