Locaties
Type zoekterm(en) en druk op enter

Onze locaties

Tilburg

Groningen

Oproep aan de politiek Houd bij het stemmen rekening met de toekomst van de ouderenzorg

Brabantse ouderenzorgorganisaties roepen op: Politiek, vertel het eerlijke verhaal!

20 / 11 / 2023

Hoe kan het dat er in verkiezingstijd zo weinig realisme is over de ouderenzorg? Terwijl de komende jaren het aantal 80-plussers verdubbelt. Brabantse ouderenzorgorganisaties maken zich zorgen. “Er wordt gesproken over het bouwen van meer verpleeghuizen, maar dat is gewoon niet reëel”, zegt Marcel van der Priem van de Wever. Daarom doen ouderenorganisaties in alle Brabantse kranten een oproep: houd bij het stemmen rekening met de toekomst van de ouderenzorg.

Oproep aan de politiek

Oproep aan de kiezer

Unieke samenwerking
De 48 organisaties hebben zich na de aangekondigde bezuinigingen van afgelopen zomer verenigd. Marcel van der Priem: “We realiseerden ons dat we allemaal dezelfde boodschap hebben. We moeten gezamenlijk mensen ervan bewust maken dat de zorg voor ouderen gaat veranderen. De oplossingen van vroeger werken niet meer.”

Daarom hebben de ouderenzorgorganisaties besloten de krachten te bundelen. Miranda de Vries bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen: “We willen Brabanders vragen goed na te denken over wat ze zelf willen en kunnen doen voor hun eigen toekomst, maar ook die van hun naasten. Dat is het belangrijkste. Daarnaast roepen we de politiek op belemmerende bureaucratie af te schaffen en financiering in budgetten voor de ouderenzorg te vereenvoudigen. Soms vraagt een goede oplossing meer geld van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en minder inzet vanuit de Wet Langdurige Zorg. Dat is dan in totaal goedkoper, maar dat moet je dan wel kunnen inzetten. De verschillende regels moeten dan een goede oplossing niet belemmeren.”

Kieskompas
Daarom vinden de zorgbestuurders dat kiezers het eerlijke verhaal moeten horen. En dat ze in hun keuze rekening houden met de zorg. “Het is belangrijk om in je stemkeuze rekening te houden met jouw visie op je eigen oude dag. Hoe zie je jezelf als je ouder bent? Welke partij past hier het beste bij?”. Om mensen hierbij te helpen is het kieskompas voor de zorg ontwikkeld. Dit kieskompas is hier te vinden.

Kieskompas Kieswijzer mantelzorg