Locaties
Type zoekterm(en) en druk op enter

Onze locaties

Tilburg

Groningen

Praat vandaag over morgen Oproep tot samenwerking in de ouderenzorg

Brabantse ouderenzorgorganisaties roepen op: Politiek, werk samen met ons en de samenleving aan de uitdagingen in de ouderenzorg!

24 / 11 / 2023

De 48 zorgbestuurders vinden dat er in de verkiezingscampagnes te weinig aandacht is voor de zorg. Daarnaast wordt meestal niet het realistische verhaal verteld. De 48 organisaties hebben zich na de aangekondigde bezuinigingen van afgelopen zomer verenigd. Marcel van der Priem, bestuurder van ouderenzorgorganisatie De Wever: “We realiseerden ons dat we allemaal dezelfde boodschap hebben. We moeten gezamenlijk mensen ervan bewust maken dat zorg en welzijn voor ouderen gaat veranderen. De oplossingen van vroeger werken niet meer.”

Daarom hebben de ouderenzorgorganisaties besloten de krachten te bundelen. Via een gezamenlijke advertentie in de Brabantse dagbladen riepen ze dinsdag de kiezer op om bij het stemmen rekening te houden met de ouderenzorg.

Inmiddels is de (voorlopige) verkiezingsuitslag bekend. Jessica Vogel, bestuurder van ouderenzorgorganisatie Oktober: “De kiezer heeft gesproken. Er gaat een nieuwe regering komen. Maar wie er ook regeert, de grote uitdagingen in de ouderenzorg blijven. Ons perspectief reikt tot 2040, verder dan de komende regeringsperiode. Alleen al in Noord-Brabant is er in de nabije toekomst een tekort van ruim 8.000 medewerkers in de ouderenzorg. We zullen met minder mensen voor meer mensen moeten zorgen. Dat kunnen we alleen door samen te werken met ouderen, familie en professionals.

We kunnen met elkaar waardig oud worden
Miranda de Vries, bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen: “Wij zijn er klaar voor en houden onze koers vast. Ouderenzorgorganisaties in heel Nederland, en dus ook hier in Brabant, zijn met elkaar enorm veel aan het ontwikkelen en vernieuwen. We kunnen met elkaar waardig oud worden. Maar roepen dat er verpleeghuisplekken bijkomen moet stoppen. Dat is niet realistisch, want de medewerkers komen niet uit de lucht vallen. ”

Alleen samen kunnen we de uitdagingen aan
Jessica Vogel: “Om de uitdagingen aan te kunnen, is ook de samenleving aan zet. Wat kunnen ouderen zelf? Welke hulpmiddelen en technologie kun je daarbij inzetten, zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven? Wat kun je samen met je familie, vrienden, buren organiseren? En wat kunnen wij als professionele zorg daaraan toevoegen?”

Oproep aan samenleving en politiek
Miranda de Vries: “We willen Brabanders vragen goed na te denken over wat ze zelf willen en kunnen doen voor hun eigen toekomst, maar ook die van hun naasten. Dat is het belangrijkste. Onze oproep aan de politiek is: “Werk met ons samen om de uitdagingen in de ouderenzorg het hoofd te bieden. Schaf belemmerende bureaucratie af en vereenvoudig de financiering voor de ouderenzorg. Bereid de samenleving voor op de zorg van morgen.” Wij zijn er klaar voor.”

Praat over morgen
Wij bieden perspectief! Hoe de toekomst van de ouderenzorg eruit moet zien en wat burgers nu al kunnen doen om zich voor te bereiden kun je vinden op praatvandaagovermorgen.nl. Laat je inspireren!