Locaties
Type zoekterm(en) en druk op enter

Onze locaties

Tilburg

Groningen

Nieuws van De Leyhoeve "Leg je organisatie in handen van de vakmensen 'in de voorste linie'. Zij zijn bepalend voor je succes."

Leyhoeve werkt vanuit Rijnlandse gedachten

06 / 10 / 2021

Woonlandschap de Leyhoeve werkt vanuit Rijnlandse gedachten. Jaap Peters heeft hierover een prachtig boek geschreven samen met Jaap Jan Brouwer, Harold Janssen en Mathieu Weggeman. In een kort filmpje – onderaan dit nieuwsbericht – geeft Jaap een heldere uitleg over wat Rijnlands organiseren is. Interesse gewekt? In het boek antwoorden op de vraag: “HOE doe ik dat?”

Over het boek

De afgelopen 40 jaar is Nederland overspoeld met het Amerikaanse management-denken. Het leidde tot meer managers, een wildgroei aan stafdiensten en abstracte bestuursstructuren die losgezongen waren van de praktijk. Na de kredietcrisis ontstond er een tegen beweging, waarin aandeelhouderswaarde plaatsmaakt voor maatschappelijke waarden.

Rijnlands organiseren beschrijft het Rijnland Model waarin medewerkers niet de ‘human resources’ zijn in handen van managers. De organisatie ligt juist in handen van de vakmensen die zelfstandig beslissingen nemen en dankzij hun werkzaamheden ‘in de voorste linie’ bepalend zijn voor het succes. Zelfsturing, samenwerking, oefenen en leren, spelen in Rijnlandse organisaties een belangrijke rol.

“Ga aan de slag met het Canvas Rijnlands Organiseren en leg je organisatie in handen van de vakmensen ‘in de voorste linie’. Zij zijn bepalend voor je succes.”

De auteurs van het boek maken je bewust van de beperkingen die veel organisaties in hun greep houden en de praktijkvoorbeelden van typisch Rijnlandse bedrijven geven je inspiratie hoe het anders kan. Met het Canvas Rijnlands Organiseren heb je bovendien een praktisch instrument in handen om ook je eigen organisatie op een Rijnlandse wijze in te richten. Een boek voor iedereen die wil organiseren vanuit een collectieve ambitie, met oog voor de samenleving en de menselijke maat.

Bij het boek is een onderwijswebsite ontwikkeld: rijnlandsorganiseren1edruk.nl. Deze leeromgeving bevat oefeningen, verdiepende literatuur, video’s en filmtips voor studenten. Voor docenten is er een handleiding om de lessen te ondersteunen. Via de toegangscode in het boek heeft iedereen toegang tot deze site.