Locaties
Type zoekterm(en) en druk op enter

Onze locaties

Tilburg

Groningen

Nieuws van De Leyhoeve "Bij hybride leren wordt niet traditioneel geleerd vanuit een boek, maar juist vanuit de praktijk."

Studenten ROC’s gaan hybride leren bij Woonlandschap de Leyhoeve

31 / 08 / 2020

Op maandag 31 augustus 2020 is er binnen de zorgvleugel van Woonlandschap de Leyhoeve Groningen in samenwerking met de 3 Groningse ROC’s – Alfa College, Noorderpoort en Menso Alting – een prachtig nieuw initiatief van start gegaan: een Leerlandschap in de vorm van een Leerafdeling voor studenten die een zorgopleiding volgen. Het compleet nieuwe Leerlandschap wordt opgestart binnen één van de zorgteams van De Leyhoeve. Hier gaan studenten van diverse zorgopleidingen samen aan de slag onder professionele begeleiding van medewerkers van De Leyhoeve. De in totaal 18 studenten van de 3 verschillende ROC’s draaien volledig mee in het rooster (20 uur per week). Per week hebben de studenten2 lesdagen van ROC docenten welke ‘coachdagen’ worden genoemd. Deze coachdagen vinden plaats binnen De Leyhoeve in het zogenaamde ‘Leerhoes’. De generieke vakken kunnen online worden gevolgd. De studenten gaan in deze periode niet naar school: De gehele opleiding vindt plaats binnen De Leyhoeve waar de student centraal staat. Zo volgt iedere student een maatwerk leerprogramma. Tijdens de coachdagen wordt er gewerkt aan thema’s en iedere student kan binnen dit thema een onderwerp kiezen wat op dat moment aansluit bij de praktijk: hybride leren noemen we dat. Bij hybride leren wordt niet traditioneel geleerd vanuit een boek, maar juist vanuit de praktijk, om daar vervolgens de lesstof op aan te laten sluiten. Het zou dus heel goed mogelijk zijn dat een student nu een opleiding ‘helpende niveau 2’ volgt en tijdens het leertraject binnen De Leyhoeve doorstroomt naar niveau 3 of zelfs naar niveau 4.

Binnen het Leerlandschap starten de studenten vanuit verschillende leerjaren en ook zijn er verschillende niveaus. De studenten leren op deze wijze samen te werken met de verschillende niveaus van zorgmedewerkers die zij later ook in de praktijk tegen kunnen komen. De studenten leren bovendien niet alleen mét elkaar, maar ook van elkaar. Zo zullen zij naast de professionele begeleiding die zij ontvangen vanuit De Leyhoeve en de ROC’s, ook elkaar gaan begeleiden. De Leerafdeling biedt hierdoor een unieke kans voor studenten om goed te kunnen proeven wat werken in de zorg in de échte praktijk inhoud. Tegelijkertijd hebben de studenten met de praktijkervaring die zij opdoen een vergrootte kans op een mooie baan in de zorg. En bij goed functioneren en een passende vacature kan het zomaar zijn dat de studenten een kans krijgen om na het afronden van de opleiding meteen bij De Leyhoeve aan de slag te gaan.